Српски

“МУЗИКА ТИШИНЕ” је “ЗВЕЗДА БЕОГРАДА”

Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима Града Београда установила је у 2010. по први пут награду  „Звезде града“ односно “Звезда Београда”. Добитници овог признања су удружења чији су пројекти финансирани путем јавних конкурса које су расписале организационе јединице Градске управе односно секретаријати током 2010. године.

У оквиру сваког конкурса изабран је пројекат који је по мишљењу комисије за праћење и реализацију пројеката заслужио да буде наградјен. Признање се додељује најбољим пројектима у години која се завршава, а пројекат “Музика тишине” је предложен од стране Секретаријата за културу који је у 2010.години финансирао реализацију овог пројекта.

Награђено је укупно 16 пројеката из различитих области, а за област културно-образовне делатности награђени су Светска организација пантомимичара за пројекат “Музика тишине. Статуа и диплома “Звезда Београда” је уручена аутору пројекта и председнику Светске организације пантомимичара доцент Марку Стојановићу на свечаности у Скупштини града Београда (Старом Двору) 22.децембра 2010.

НАГРАДЕ

33. ФЕСТИВАЛУ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ СРБИЈЕ

ПРВО МЕСТО

За представу „Дрво живота“ добило је КУД глувих „Радивој Поповић“ које ради при Градској организацији глувих Београда. Ансамблу представе „Дрво живота“ се придружило двоје чланова КУД глувих „Радивој Поповић“ како би представу могли да пријавимо на фестивал.

10. ФЕСТИВАЛ КАРТКИХ ФОРМИ ДЕЦЕ БЕОГРАДА - Меморијал Душан Симић

НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ и „Диплома Душан Симић

Добили су Марко Стојановић и Бојан Мијатовић за режију представе „Дрво живота“ у категорији старијих разреда основних школа.

ДРУГА НАГРАДА и „Диплома Душан Симић“

Добила је Драмска група ОШ „Стефан Дечански“ за представу „Дрво живота“ у категорији старијих разреда основних школа

Дипломе

УПОЗНАЈТЕ НАС

..................................................................................................................

Инспирисан Миленијумским циљевима Уједињених нација и Законом о запошљавању особа са инвалидитетом “Музика тишине“ је пројекат радионица пантомиме за децу оштећеног слуха које је осмислио познати српски глумац и бивши ђак Марсел Марсоа доцент Марко Стојановић коме се придружио и колега Бојан Мијатовић.

Још средином деведесетих Марко је на сопствену иницијативу и потпуно бесплатно држао часове пантомиме деци оштећеног слуха у школи “Силвије Крањчевић” сада “Стефан Дечански” у Београду. То је трајало неколико година до пред крај 1998. када је Марко Стојановић отишао на одслужење војног рока, након чега је уследило бомбардовање, па му се родио син Филип…

Захваљујући инсистирању пријатеља 2008.године се рађа пројекат “Музика тишине” који одмах добија подршку и финансијску помоћ Министарства рада и социјалне политике. Касније се подршци придружује и Председник Републике и Народна канцеларија Председника Републике.

Сада пројекат „Музика тишине“ чине три велике целине:

 • Радионице пантомиме (ускоро и других уметности)
 • Стварање представа (до сада је реализована и награђивана представа „Дрво живота“)
 • Видео продукција (Документарно-играни филм „Музика тишине“ се приводи крају)

Пројекат еволуира и усложњава се, а делове пројекта финансијски помажу и Министарство културе, Градски секретаријати за културу и за спорт и омладину, Градске општине Палилула и Савски венац те компаније „Тигар“ из Пирота и „Браћа Тодоровић“ из Ваљева.

Изванредну сарадњу имамо са школом за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“ из Београда, чија деца након две године рада су постала „асистенти“ који помажу у раду радионица које су се прошириле и на школу „Радивој Поповић“ у Земуну.

Од првих дана реализације пројекат прати ХД видео камера. Наслућујући значај овог рада сценариста Зоран Стефановић, филмски редитељ Миљан Глишић, глумац Марко Стојановић и директори фотографије Никола Мајдак Мл. и Владан Обрадовић су се договорили да бесплатно уложе свој рад и технику како би почели снимање документарног материјала за могући филма. Након процене првог снимљеног материјала, уследила је разрада концепта за документарно-играни филм и једногласно су одлучили да може бити веома значајан те да треба потражити и партнере.

Секретаријат за културу Града Београда је на конкурсу доделио финансијска средства за помоћ снимању филма, Пинк Филм Интернешенал (Pink Film International) и Вижн Тим (Vision Team) из Београда су бесплатно уступили део техничких капацитета, а продуценти су поред Светске организације пантомимичара, Кинестезија, Вижн Тим (Vision Team) и ТИА Јанус.

Постаните и ви партнер пројекта „МУЗИКА ТИШИНЕ“, контактирајте нас на 060/0320169 или worldmime@gmail.com

Инспирисан Миленијумским циљевима Уједињених нација и Законом о запошљавању особа са инвалидитетом “Музика тишине“ је пројекат радионица пантомиме за децу оштећеног слуха које је осмислио познати српски глумац и бивши ђак Марсел Марсоа доцент Марко Стојановић коме се придружио и колега Бојан Мијатовић.
 • Бесплатна школа глуме и пантомиме „Музика тишине“ – јануар-фебруар – под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда
 • Свечана прослава 52.родјендана Прихватилишта за децу у Пан Театру – 26.02.2010.
 • Бели Двор – 19.априла Београдски пантомимичари су са успехом наступала на хуманитарној вечери коју су на Белом Двору организовала Њихова Краљевска Височанства желећи да прикупе средства за помоћ управо особама оштећеног слуха и вида. Фондација ЊКВ Принцезе Катарине за помоћ младима оштећеног слуха и вида
 • Фестивал у ЦК Раковица – 5.маја Београдски пантомимичари су са успехом наступали на 10. Фестивалу кратких драмских форми меморијал „Душан Симић“ у организацији Пријатеља деце Београда и ЦК Раковица где су освојили неколико награда у виду диплома.
 • Рад у Земуну – крајем маја је почео и рад у школи за децу оштећеног слуха „Радивој Поповић“ у Земуну.
 • БОСИ Фест – од 28. до 30.маја Београдски пантомимичари односно Светска организација пантомимичара је учествовала на Првом међународном фестивалу особа са инвалидитетом БОСИ Фест-у у Београду. Одржали су две радионице пантомиме и наступали са инсертима из представе „Дрво живота“ и на отварању и на затварању фестивала.
 • Народно позориште – 4.јуна су Београдски пантомимичари одржали јавни час – радионицу пантомиме за децу оштећеног слуха и друге заинтересоване у трајању од 2 сата и након тога одиграли представу „Дрво живота“ на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду. Представа је била врло добро посећена и изазвала је буран аплауз и веома емотивне реакције код свих присутних. Захваљујемо се управи и запосленима у Народном позоришту у Београду што су нам потпуно бесплатно омогућили извођење представе у професионалним условима као и обилазак Народног позоришта.
 • Брже од ока – Иван Беадер, један од пантомимичара оштећеног слуха је позван да професионално учествује у представи „Брже од ока“ Игора Мађионичара у ЦК Раковица премијера 26.јун
 • Бели Двор и Немачка амбасада – 23.септембра Београдски пантомимичари су наступали као главна нумера на церемонији отварања изложбе „Артс Унлимитед - Уметничка дела из Бетела“ у Белом Двору. Присуствовали су поред домаћина ЊКВ и ЊЕ Амбасадор Немачке Волфрам Мас, представници Немачког Парламента и Бетел фондације.
 • Наставак рада – у октобру је настављен рад у школама „Стефан Дечански“ и „Радивој Поповић“.
 • Свечана прослава 3.рођендана Делта Фондације у хотелу Цонтинентал – 5.новембар
 • Централна прослава 100 година ОКС – 26.новембра испред Скупштине града Београда Београдски пантомимичари су изводили перформанс дочекујући госте из целог света.
 • Светски дан особа са инвалидитетом – 3.децембра Београдски пантомимичари су наступали као главна нумера са два инсерта из представе „Дрво живота“ током свечаног обележавања Светског дана ОСИ у Свечаној сали Скупштине града Београда где је домаћин био заменик градоначелника г.Милан Кркобабић. Приказан је и трејлер за филм „Музика тишине“

Пројекат су подржали:

Финансијски су помогли:

 

 

Захваљујемо се

 

 

 • Школи за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“
 • Школи за децу оштећеног слуха „Радивој Поповић“

и појединцима:

 • Слободану Тркуљи који нам је дозволио да користимо његову музику у представи,
 • директорки школе „Стефан Дечански“ Лепи Петровић,
 • Весни Наранчић директорки школе „Радивој Поповић“,
 • Дари Гравари-Стојановић,
 • Бори Балаћу,
 • Бранку Милићевићу-Коцкици,
 • дефектолозима Марији Радовановић и Драгици Лошић,
 • Радмили Стојановић,
 • студентима глуме Академије лепих уметности који су учествовали у пројекту...