Српски

“МУЗИКА ТИШИНЕ” је “ЗВЕЗДА БЕОГРАДА”

Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима Града Београда установила је у 2010. по први пут награду  „Звезде града“ односно “Звезда Београда”. Добитници овог признања су удружења чији су пројекти финансирани путем јавних конкурса које су расписале организационе јединице Градске управе односно секретаријати током 2010. године.

У оквиру сваког конкурса изабран је пројекат који је по мишљењу комисије за праћење и реализацију пројеката заслужио да буде наградјен. Признање се додељује најбољим пројектима у години која се завршава, а пројекат “Музика тишине” је предложен од стране Секретаријата за културу који је у 2010.години финансирао реализацију овог пројекта.

Награђено је укупно 16 пројеката из различитих области, а за област културно-образовне делатности награђени су Светска организација пантомимичара за пројекат “Музика тишине. Статуа и диплома “Звезда Београда” је уручена аутору пројекта и председнику Светске организације пантомимичара доцент Марку Стојановићу на свечаности у Скупштини града Београда (Старом Двору) 22.децембра 2010.

НАГРАДЕ

33. ФЕСТИВАЛУ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ СРБИЈЕ

ПРВО МЕСТО

За представу „Дрво живота“ добило је КУД глувих „Радивој Поповић“ које ради при Градској организацији глувих Београда. Ансамблу представе „Дрво живота“ се придружило двоје чланова КУД глувих „Радивој Поповић“ како би представу могли да пријавимо на фестивал.

10. ФЕСТИВАЛ КАРТКИХ ФОРМИ ДЕЦЕ БЕОГРАДА - Меморијал Душан Симић

НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ и „Диплома Душан Симић

Добили су Марко Стојановић и Бојан Мијатовић за режију представе „Дрво живота“ у категорији старијих разреда основних школа.

ДРУГА НАГРАДА и „Диплома Душан Симић“

Добила је Драмска група ОШ „Стефан Дечански“ за представу „Дрво живота“ у категорији старијих разреда основних школа

Дипломе

УПОЗНАЈТЕ НАС

..................................................................................................................

Инспирисан Миленијумским циљевима Уједињених нација и Законом о запошљавању особа са инвалидитетом “Музика тишине“ је пројекат радионица пантомиме за децу оштећеног слуха које је осмислио познати српски глумац и бивши ђак Марсел Марсоа доцент Марко Стојановић коме се придружио и колега Бојан Мијатовић.

Још средином деведесетих Марко је на сопствену иницијативу и потпуно бесплатно држао часове пантомиме деци оштећеног слуха у школи “Силвије Крањчевић” сада “Стефан Дечански” у Београду. То је трајало неколико година до пред крај 1998. када је Марко Стојановић отишао на одслужење војног рока, након чега је уследило бомбардовање, па му се родио син Филип…

Захваљујући инсистирању пријатеља 2008.године се рађа пројекат “Музика тишине” који одмах добија подршку и финансијску помоћ Министарства рада и социјалне политике. Касније се подршци придружује и Председник Републике и Народна канцеларија Председника Републике.

Сада пројекат „Музика тишине“ чине три велике целине:

 • Радионице пантомиме (ускоро и других уметности)
 • Стварање представа (до сада је реализована и награђивана представа „Дрво живота“)
 • Видео продукција (Документарно-играни филм „Музика тишине“ се приводи крају)

Пројекат еволуира и усложњава се, а делове пројекта финансијски помажу и Министарство културе, Градски секретаријати за културу и за спорт и омладину, Градске општине Палилула и Савски венац те компаније „Тигар“ из Пирота и „Браћа Тодоровић“ из Ваљева.

Изванредну сарадњу имамо са школом за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“ из Београда, чија деца након две године рада су постала „асистенти“ који помажу у раду радионица које су се прошириле и на школу „Радивој Поповић“ у Земуну.

Од првих дана реализације пројекат прати ХД видео камера. Наслућујући значај овог рада сценариста Зоран Стефановић, филмски редитељ Миљан Глишић, глумац Марко Стојановић и директори фотографије Никола Мајдак Мл. и Владан Обрадовић су се договорили да бесплатно уложе свој рад и технику како би почели снимање документарног материјала за могући филма. Након процене првог снимљеног материјала, уследила је разрада концепта за документарно-играни филм и једногласно су одлучили да може бити веома значајан те да треба потражити и партнере.

Секретаријат за културу Града Београда је на конкурсу доделио финансијска средства за помоћ снимању филма, Пинк Филм Интернешенал (Pink Film International) и Вижн Тим (Vision Team) из Београда су бесплатно уступили део техничких капацитета, а продуценти су поред Светске организације пантомимичара, Кинестезија, Вижн Тим (Vision Team) и ТИА Јанус.

Постаните и ви партнер пројекта „МУЗИКА ТИШИНЕ“, контактирајте нас на 060/0320169 или worldmime@gmail.com

Инспирисан Миленијумским циљевима Уједињених нација и Законом о запошљавању особа са инвалидитетом “Музика тишине“ је пројекат радионица пантомиме за децу оштећеног слуха које је осмислио познати српски глумац и бивши ђак Марсел Марсоа доцент Марко Стојановић коме се придружио и колега Бојан Мијатовић.
 • Прослава 99 година Олимпијског комитета Србије (23. фебруар у Хотелу "Москва"),
 • Сербиан Опен - АТП турнир на којем је један од младих пантомимичара оштећеног слуха наступао професионално са „Београдским пантомимичарима“
 • ПРијем – Свечана додела годишњих награда Друштва Србије за односе с јавношћу у Свечаној сали Скупштине града Београда (Стари двор)
 • Милош Пантић је младић оштећеног слуха који је врло брзо савладао основе пантомиме и уз нашу помоћ држао часове у  Градској организацији глувих Београда.
 • Неколико наступа у оквиру разних прослава у школи "Стефан Дечански"
 • 33. Фестивал културно-уметничких друштава глувих и наглувих Србије у Вршцу где су освојили прво место
 • ЗВАНИЧНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ „ДРВО ЖИВОТА“ била је у Позориштанцу „Пуж“ 12.јуна у пуној сали. У публици је било и деце и одраслих и сви су крајње емотивно реаговали на представу. Аплауз је био више него буран и деца су се више пута враћала на бис. Захваљујемо се управи и запосленима у Позориштанцу „Пуж“ што су нам омогућили овај догађај потпуно бесплатно.
 • Студијско снимање – У професионалним уловима Пинк Филм Интернатионал студија у Шимановцима смо током неколико дана снимали игране делове филма „Музика тишине“ односно екранизовали поједине сегменте представе „Дрво живота“ што је свима био велики доживљај и школа.
 • БИТЕФ Полифонија - Учешће на најважније позоришном фестивалу у Србији БИТЕФ-у, у оквиру програма Полифонија 19. Септембра у 17 часова у ДК „Вук Караџић“.
 • Обележавање Светског дана особа оштећеног слуха – наступом на БИТЕФ-у
 • Дечија недеља – 9.октобар 2009 – на платоу испред павиљона Цвијета Зузорић, у организацији Пријатеља деце Србије
 • Гостовање у Панчеву – на позив ЦК „Панчево“ гостовали смо са представом и радионицом пантомиме која је била отворена за све.
 • У новембру 2009. представа је позвана на Међународни фестивал пантомиме за особе оштећеног слуха у Брно (Република Чешка), али је због „Свињског грипа“ пут отказан у последњем тренутку.
 • Светски дан особа са инвалидитетом – 3.децембар – Централна прослава у Центру Сава у организацији Хенди центра
 • Пројекат је иницирао и мини кампања прикупљања књига и стрипова за школску библиотеку – сакупљено преко 400 примерака
 • Помоћ школи „Стефан Дечански“ у проналажењу спонзора за реализацију Републичких спортских игара ђака оштећеног слуха

Пројекат су подржали:

Финансијски су помогли:

 

 

Захваљујемо се

 

 

 • Школи за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“
 • Школи за децу оштећеног слуха „Радивој Поповић“

и појединцима:

 • Слободану Тркуљи који нам је дозволио да користимо његову музику у представи,
 • директорки школе „Стефан Дечански“ Лепи Петровић,
 • Весни Наранчић директорки школе „Радивој Поповић“,
 • Дари Гравари-Стојановић,
 • Бори Балаћу,
 • Бранку Милићевићу-Коцкици,
 • дефектолозима Марији Радовановић и Драгици Лошић,
 • Радмили Стојановић,
 • студентима глуме Академије лепих уметности који су учествовали у пројекту...