Српски

“МУЗИКА ТИШИНЕ” је “ЗВЕЗДА БЕОГРАДА”

Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима Града Београда установила је у 2010. по први пут награду  „Звезде града“ односно “Звезда Београда”. Добитници овог признања су удружења чији су пројекти финансирани путем јавних конкурса које су расписале организационе јединице Градске управе односно секретаријати током 2010. године.

У оквиру сваког конкурса изабран је пројекат који је по мишљењу комисије за праћење и реализацију пројеката заслужио да буде наградјен. Признање се додељује најбољим пројектима у години која се завршава, а пројекат “Музика тишине” је предложен од стране Секретаријата за културу који је у 2010.години финансирао реализацију овог пројекта.

Награђено је укупно 16 пројеката из различитих области, а за област културно-образовне делатности награђени су Светска организација пантомимичара за пројекат “Музика тишине. Статуа и диплома “Звезда Београда” је уручена аутору пројекта и председнику Светске организације пантомимичара доцент Марку Стојановићу на свечаности у Скупштини града Београда (Старом Двору) 22.децембра 2010.

НАГРАДЕ

33. ФЕСТИВАЛУ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИХ ДРУШТАВА ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ СРБИЈЕ

ПРВО МЕСТО

За представу „Дрво живота“ добило је КУД глувих „Радивој Поповић“ које ради при Градској организацији глувих Београда. Ансамблу представе „Дрво живота“ се придружило двоје чланова КУД глувих „Радивој Поповић“ како би представу могли да пријавимо на фестивал.

10. ФЕСТИВАЛ КАРТКИХ ФОРМИ ДЕЦЕ БЕОГРАДА - Меморијал Душан Симић

НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ и „Диплома Душан Симић

Добили су Марко Стојановић и Бојан Мијатовић за режију представе „Дрво живота“ у категорији старијих разреда основних школа.

ДРУГА НАГРАДА и „Диплома Душан Симић“

Добила је Драмска група ОШ „Стефан Дечански“ за представу „Дрво живота“ у категорији старијих разреда основних школа

Дипломе

УПОЗНАЈТЕ НАС

..................................................................................................................

Инспирисан Миленијумским циљевима Уједињених нација и Законом о запошљавању особа са инвалидитетом “Музика тишине“ је пројекат радионица пантомиме за децу оштећеног слуха које је осмислио познати српски глумац и бивши ђак Марсел Марсоа доцент Марко Стојановић коме се придружио и колега Бојан Мијатовић.

Још средином деведесетих Марко је на сопствену иницијативу и потпуно бесплатно држао часове пантомиме деци оштећеног слуха у школи “Силвије Крањчевић” сада “Стефан Дечански” у Београду. То је трајало неколико година до пред крај 1998. када је Марко Стојановић отишао на одслужење војног рока, након чега је уследило бомбардовање, па му се родио син Филип…

Захваљујући инсистирању пријатеља 2008.године се рађа пројекат “Музика тишине” који одмах добија подршку и финансијску помоћ Министарства рада и социјалне политике. Касније се подршци придружује и Председник Републике и Народна канцеларија Председника Републике.

Сада пројекат „Музика тишине“ чине три велике целине:

 • Радионице пантомиме (ускоро и других уметности)
 • Стварање представа (до сада је реализована и награђивана представа „Дрво живота“)
 • Видео продукција (Документарно-играни филм „Музика тишине“ се приводи крају)

Пројекат еволуира и усложњава се, а делове пројекта финансијски помажу и Министарство културе, Градски секретаријати за културу и за спорт и омладину, Градске општине Палилула и Савски венац те компаније „Тигар“ из Пирота и „Браћа Тодоровић“ из Ваљева.

Изванредну сарадњу имамо са школом за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“ из Београда, чија деца након две године рада су постала „асистенти“ који помажу у раду радионица које су се прошириле и на школу „Радивој Поповић“ у Земуну.

Од првих дана реализације пројекат прати ХД видео камера. Наслућујући значај овог рада сценариста Зоран Стефановић, филмски редитељ Миљан Глишић, глумац Марко Стојановић и директори фотографије Никола Мајдак Мл. и Владан Обрадовић су се договорили да бесплатно уложе свој рад и технику како би почели снимање документарног материјала за могући филма. Након процене првог снимљеног материјала, уследила је разрада концепта за документарно-играни филм и једногласно су одлучили да може бити веома значајан те да треба потражити и партнере.

Секретаријат за културу Града Београда је на конкурсу доделио финансијска средства за помоћ снимању филма, Пинк Филм Интернешенал (Pink Film International) и Вижн Тим (Vision Team) из Београда су бесплатно уступили део техничких капацитета, а продуценти су поред Светске организације пантомимичара, Кинестезија, Вижн Тим (Vision Team) и ТИА Јанус.

Постаните и ви партнер пројекта „МУЗИКА ТИШИНЕ“, контактирајте нас на 060/0320169 или worldmime@gmail.com

Инспирисан Миленијумским циљевима Уједињених нација и Законом о запошљавању особа са инвалидитетом “Музика тишине“ је пројекат радионица пантомиме за децу оштећеног слуха које је осмислио познати српски глумац и бивши ђак Марсел Марсоа доцент Марко Стојановић коме се придружио и колега Бојан Мијатовић.

МУЗИКА ТИШИНЕ

Дугометражни

документарно-играни филм

 • ХД, колор 55 минута, 2009.
 • ПРОДУКЦИЈА: Светска организација пантомимичара, „ТИА Јанус“ и „Кинестезија“, Београд
 • СЦЕНАРИО: Зоран Стефановић
 • КОСЦЕНАРИСТА: Марко Стојановић
 • РЕЖИЈА: Миљан Глишић
 • ДИРЕКТОР ФОТОГРАФИЈЕ: Никола Мајдак мл.
 • МОНТАЖА: Петар Шумоња

КОНЦЕПТ ПРОЈЕКТА

Филм „Музика тишине“ представља логичан професионално-едукативни наставак пило-пројекта „Музика тишине“. Пилот пројекат је служио да десеторо, а сада их је петнаесторо младих људи оштећеног слуха из школе „Стефан Дечански“ у Београду обучи и оспособи за професионално бављење пантомимом. Већ након два месеца обуке полазници семинара су имали неколико веома важних наступа који се третирају као професионални.

Крајем пролећа 2009. је предвиђена и „испитна“ представа која ће представљати професионалну представу одиграну пред публиком у правом позоришту.

С обзиром на јединственост овог пројекта велика би штета била не забележити га у адекватном филмском формату и сачувати процес рада за будућност.

Тако се родила идеја о филму „Музика тишине“. Филмом ћемо заправо наставити обуку деце која ће им поред позоришног омогућити и филмско/телевизијско искуство и знања и тиме им проширити могућности професионалног ангажмана.

Пошто ће филм имати и играних сегмената у којима ће глумити полазници семинара, њима ће то уједно бити и први професионални филмски ангажман за који ће бити адекватно плаћени.

ТЕМА

Глумац и педагог Марко Стојановић је први који је у историји српске културе направио пантомимски курс за глувонеме средњошколце — у жељи да их оспособи за уметнички занат пантомиме и могућу професионалну делатност. Ово је један од ретких светских примера те врсте и има вишеструке социјалне и културне импликације.

ИДЕЈА

Особе које су изоловане због свог здравствено-социјалног статуса могу надићи своју ситуацију учењем креативних вештина — уз мало солидарности врхунских стручњака и шире заједнице.

НАРАЦИЈА

Филм излаже неколико драмских токова

 • свакодневно окружење глувонеме деце и њихов лични свет
 • Стојановићево излагање теорије и методологије рада
 • међународна историјска искуства са оваквим подухватима
 • реакције „обичних људи“ и уметника на могућност да постоји професионална глумачка трупа глувонемих особа
 • практични процес пантомимске наставе: учење, погрешке, напредовања
 • реакције породице на ову делатност
 • лична исповест Стојановића: зашто он, као педагог и уметник, оснива овакве пројекте
 • кулминација филма је „испитна представа“, позоришна бајка, коју би целу приказали у филму, али режијски стилизованије у односу на снимке проба. Циљ климакса је да се прикаже како се мали глумци потпуно трансформишу у сценска бића.
 • антиклимакс је исход испитне представе и могућности сутрашњице за ову децу.

Пројекат су подржали:

Финансијски су помогли:

 

 

Захваљујемо се

 

 

 • Школи за децу оштећеног слуха „Стефан Дечански“
 • Школи за децу оштећеног слуха „Радивој Поповић“

и појединцима:

 • Слободану Тркуљи који нам је дозволио да користимо његову музику у представи,
 • директорки школе „Стефан Дечански“ Лепи Петровић,
 • Весни Наранчић директорки школе „Радивој Поповић“,
 • Дари Гравари-Стојановић,
 • Бори Балаћу,
 • Бранку Милићевићу-Коцкици,
 • дефектолозима Марији Радовановић и Драгици Лошић,
 • Радмили Стојановић,
 • студентима глуме Академије лепих уметности који су учествовали у пројекту...